torstai 1. joulukuuta 2016

Oma maalaus

Nyt on yksi syksyn projekteista pulkassa. Tässä tulos.

"Suomalainen sielunmaisema 2000-luvulla"
Mietin vielä olisinko jatkanut kasvojen uudelleen maalaamista hieman tasaisemmaksi, mutta opettaja oli sitä mieltä, että nyt itse kokonaisuus vaikuttaa tasapainoiselta, joten jätin tähän. Tiesin, että jos alan kasvoja parantelemaan, (koska sitä ne vähän tarvitsisivat,) siinä olisi se riski, että ne menisivätkin huonommaksi ja liian työstetyn näköiseksi. Kaiken kaikkiaan olen maalaukseen tyytyväinen ja oli ihana kuulla työn olevan opettajan mielestä valmis.

Se on harvinaista, että olen itse maalaukseeni tyytyväinen. Niitä ei ole varmaan kuin yksi tai kaksi tämän teoksen lisäksi. Enkä tarkoita nyt tällä tyytyväisyydellä, että ajattelisin, ettei niissä olisi korjattavaa tai virheitä, vaan sellaista yleistä jes fiilistä. Sellaista, että onnistuin tekemään oman tasoistani taidetta ja sen tekeminen oli kivaa. Olen vielä niin alkutekijöissä harjoittelussani. Tiedän myös sen, että aina voisi tehdä paremmin ja epäkohtia sekä virheitä löytää kaikesta kunhan jaksaa niitä etsiä, mutta se ei olekaan se pointti. Maalausta voi viilata loputtomiin, mutta pitää myös uskaltaa lopettaa ja sanoa, että nyt työ on valmis. En myöskään halua olla liian kriittinen, vaan rohkeasti tuoda tuotoksia jo tässä vaiheessa oppimisprosessia näytille.

Akseli Gallen-Kallelan Palokärki
Maalausta oli tosi mukava tehdä. Aiheena oli suomalaisuus tänä päivänä ja yksi idea oli käyttää maalauksessa jotakin vanhaa suomalaista klassikkomaalausteosta ja tuoda se jollakin tavalla tähän päivään.

Oli erittäin mielenkiintoista päästä itse suunnittelemaan teos alusta loppuun asti. Käytinkin paljon aikaa idean ja sanoman miettimiseen. Selailin vanhoja suomalaisia teoksia ja hain ideoita Pinterestistä. En oikein edes muista tarkkaan miten päädyin tähän aiheeseen. Halusin kuitenkin työn olevan jotenkin positiivinen sanomaltaan. Muistan, että heräsin aamuyöstäkin tätä miettimään ja kirjoittamaan ajatuksia ylös, niin innoissani olin :)

Alkusuunnittelua terapiaopiskeluiden lomassa

Pojat päiväunilla ja gessoa pohjaan
Pitkästä aikaa päätin myös käyttää aikaa itse pohjan tekemiseen. Sekin on kivaa kunhan vain on aikaa ja oma tekemälle pohjalle on niin paljon kivempaa maalata. Siinä on jotain taikaa! Taideliikkeestä kehykset ja kankaat, jotka pingotin ja niittasin tunnilla opettajan opastuksella kiinni, kun en enää muistanut miten se tarkkaan ottaen tehtiinkään. Sitten kotona jatkoin kankaan pohjustusta gessolla kolmella kerroksella ja hioin joka kerta pinnan tasaiseksi hiekkapaperilla. Pohjan kuivuttua sävytin sen akryylimaalilla hieman kellertävän väriseksi, ettei olisi niin kalmakka. Hiilellä luonnostelu sai jäädä tunnilla tehtäväksi hommaksi.

Sivuprofiiliin pyysin erästä afrikkalaistaustaista ystävääni lähettämään itsestään valokuvan. Halusin, että kyseessä on tuntemani ihminen, eikä vain joku randomtyyppi netistä. Afrohiukset halusin ehdottomasti maalaukseen mukaan, koska ne vaan on niin siistit.

Alkutyöstöä
Värisävyjen etsintää
Sitten alkoi oikeiden värisävyjen etsiminen ja sekoittaminen. Teoksen tuli viedä katsoja vanhaan suomalaiseen maalaukseen, joka minun tapauksessani on Akseli Gallen-Kallelan teos Palokärki 1800-luvulta. Ja senpä vuoksi tässä työssä tuli käyttää kerroksellista maalaustekniikkaa, jota taiteilijat ovat ennen vanhaan harrastaneet. Tällä tarkoitan sitä, että edellisen värin päälle maalataan uutta väriä siten, että alempi kerros tulee näkyviin. Oikeiden värisävyjen löytäminen ei sitten ole mitenkään helppoa! Siinä yksi öljyvärimaalauksen haastavuus.

Hiilellä sommittelu

Ensimmäisiä värikerroksia

Pikkuhiljaa tummemmaksi
Joka tapauksessa kiva oli tätä koko syksy tehdä ja nyt jo parina viime kertana olen uutta harjoitustyötä väsännyt. Saa nähdä miten sitten keväällä. En tiedä miten paljon pystyn kurssilla käymään kun vauva on niin pieni. Ei ehkä ole järkevä ottaa vastasyntynyttä maalausnesteiden ja tärpätin käryyn mukaan. Vaunuihinkaan en uskalla ulkopuolelle jättää nukkumaan, kun ei olisi tarpeeksi valvovan silmän alla. Olisi kiva edes joskus päästä vähäksi aikaa pyörähtämään ja saada oppia taas jotain uutta lisää, mutta saa nähdä onnistuuko se. Wanna be artist :) but baby first <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti