sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Jouluaatto

Aamulla koristeltiin kuusi
Ihana joulu oli meillä kotona. Jukkiksen isä ja hänen puoliso sekä Jukkiksen täti ja veli olivat meillä käymässä. Ruoat oltiin jaettu nyyttäriperiaattella siten, että jokainen toi jotakin. Suurimman valmistelutyön kyllä oli tehnyt Jukkiksen isä, joka oli alkuperäisestä "kunhan on jotain"- ideasta kehitellyt oikein kunnon juhla-aterian.

Alkuruokana syötiin keittettyjen perunoiden kanssa mätilimppuleipiä, keitettyjä kanamunia mätitahnalla, silakkarullia, graavilohta sekä paria eri silliä. Pääruokana perinteinen suomalainen jouluruoka: joulukinkku herkullisellä sinappiomenakastikkeella ja kolme eri laatikkoa: peruna, porkkana ja lanttu. Lisäksi tietenkin sinappia, rosollia sekä tummaa ja vaaleaa limppua. Jälkkäriksi oli pipareita kolmella eri homejuustolla.

Kuusi on ukin omasta metsästä
Myöhemmin vielä oli mahdollista maistella riisipuuroa
luumukiisselillä. Tämä kyllä jäi suurimmalta osalta tässä vaiheessa iltaa syömättä, ihan ymmärrettävästä syystä ;) Mahassa oli kuitenkin sen verran tilaa, että tekemäni suklainen mutakakku kermavaahdolla teki hyvin kauppansa. Se olikin herkullista, vaikka en aikaisemmin ollut sitä kokeillut. Ainiin ja olihan meillä vielä joulutorttuja ja glögiä sekä kahvia. Muita juomia olivat vichy, ruotsalainen joulujuoma sekä kotikalja.

Itselleni oli uutta näin runsas kalan tarjoilu joulupöydässä, vaikka olen ymmärtänyt, että tällainen tapa kuuluu monen suomalaisen joulupöytään. Meillä kotona sitä ei vain jostain syystä ole harrastettu. On meillä ollut graavilohta, mutta ei mätitahnoja tai muita kaloja. Mäti oli niin herkullista, että olisin voinut syödä mätileipiä vaikka kuinka monta. Tällainen kalainen alkuruoka jäi kyllä pysyvästi omaan jouluiseen toivelistaani!

Mätileivät
Oli luksusta saada nauttia näin runsaasta ja herkullisesta jouluruoasta tekemättä itse juuri mitään. En jotenkin olisi millään jaksanut alkaa väsäämään mitään hirveitä juttuja. Koulua oli vielä jouluviikolla tiistaina ja keskiviikkona sekä jouduin tekemään muitakin koulujuttuja. Kroppakin on jo ihan tavallisen touhupäivän jälkeen ihan krempassa, liitoskivut vaivaa niin, että iltaisin on toisinaan tosi vaikea kävellä.

Joulusiivoustakaan en siis nyt kovin stressannut. Olin tosin alkusyksystä jo aika hyvin siivonnut ennen supistelulepoa, mutta kylppärin ja saunan olisin toki halunnut pestä ja kaapin ovet vielä mahdollisesti pyyhkiä. Mutta en jaksanut oikeasti tällaisesta nyt stressata. Joulupöytään olin toki ajatellut, että tekisikö siihen tuore- sekä sienisalaatin, mutta en sitten alkanut niitäkään väsäämään, kun ajattelin, että onhan tuossa jo kaikenlaista. Me huolehdittiin sitten vain juomat, jälkkärit, riisipuuro ja keitetyt perunat.

Lahjoja oli runsaasti
Kauniita paketteja
Oli mukava joulu :) Poikien ensimmäinen joulu Helsingissä, mutta toivottavasti ei viimeinen. Oli kiva viettää joulu vaihteeksi täällä, kotona, vaikka ilma olikin ihan hirveä. Vettä satoi mustalta taivaalta, kun taas minun vanhempieni kotona lunta oli plussakelistä huolimatta 30 cm.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti