maanantai 10. lokakuuta 2016

Hunajainen omenasose

Omenasatoa


















Vantaalla asuvan ystävän omenapuut olivat tuottaneet niin runsaan omenasadon, että useampi hänen ystävistään sai kotiin viemisiksi ison pussillisen kotimaisia omppuja. Nyt on sitten meillä omenoita pakkaseen asti, eikä näissä ole säilöntäaineita tai muita kasvumyrkkyjä.

Suurimman osan omenoista lohkoin paloiksi ja pistin sellaisenaan ilman sokeria pakastepusseissa pakkaseen. Näistä voin ottaa talvella sitten piirakoihin ja smoothieihin omenapaloja. Yes! Kilon verran omppuja tein "hilloksi" tai paremminkin soseeksi. En ole vielä tähän ikään mennessä tehnyt kertaakaan omenahilloa tai itseasiassa mitään muutakaan hilloa. Jouduin siis vähän googlailemaan, vaikka äitini on kyllä tätä hillostus ja mehustus touhua paljonkin harrastanut. Päätin sitten siinä samalla ohjeita etsiessäni opetella samantien miten onnistuu omenahillon teko vähemmällä sokerilla.

Mitä nyt asiaa tutkin, niin ymmärsin, että säilömisen takia hillot vaativat sokeria, eivät niinkään maun takia. Ilman sokeria voi olla, että hillosatsit menevät pilalle jos niitä säilöö vähänkään kauemmin. Sokeritonta hilloa (vai onko sen nimi sitten sose?) voi siis aivan hyvin tehdä pienempiä määriä sen hetkiseen tarpeeseen, mutta muuten sokeria ehdottomasti tarvitaan.

Omenasoseet ja poikien puoliksi syödyt hedelmät
Itsetekemäni omenahillot
No meillä kun ei ole käytössä kellaria tai viileäkaappia ja jääkappikin on aika pieni, niin päätin säilöä suurimman osan omenoista sellaisenaan lohkoina pakkaseen, eikä näin ollen niihin tarvitse myöskään laittaa sokeria ja voin myös käyttää omenat talvella mihin käytän. Jos ymmärsin oikein niin näin säilötyt omput voi vielä myöhemminkin tehdä hilloksi ja silloin voi tehdä hilloa juurikin sen verran kuin on käyttöä, eikä sokeria tarvita silloinkaan käyttää.

Toinen syy oli, että hilloihin kannattaa käyttää ensiluokkaisia omenoita, ettei mahdolliset homeitiöt pääse tuhoamaan koko satsia. Nämä omenat eivät tietenkään olleet homeisia, mutta osassa oli jo vähän tummentumaa, (jotka tietenkin leikkasin pois) mutta en halunnut ottaa sitä riskiä, että mitä jos ne ovatkin jo vähän vanhaksi menneitä.

Kolmas syy kokonaisena säilömiseen oli se, että olin kerennyt antaa suurimman osan lasipurkeista jo pois. Löysin kaapista vain kaksi lasista purkkia kansineen. Muoviastioihinkin näitä hilloja ja soseita kai myös voi laittaa ja vaikkapa pakastaa. Yhden muoviastian sitten pakastin kokeeksi ilman sokeria.

Neljäs syy sokerittomaan omenasatsin säilömiseen oli se, että löysin netistä tämän sokerittoman hunajareseptin ja päätin tätä kokeilla, koska kaapista ei löytynyt varsinaista hillosokeria (kai hillon tosin olisi voinut tehdä tavalliseenkin sokeriin). Sattumalta netistä löytyneeseen kilon omppusosereseptiin laitettiin 300 g hunajaa ja juuri sen verran kaapista hunajaa tällä erää löytyikin.

Oli myös paljon helpompaa säilöä omenat suoraan sellaisenaan kuin alkaa näitä hilloja ja soseita useamman purnukan verran valmistamaan.

Hyvältä maistui
Yhtä maistetaan ja kohta jo uusi maistissa
Nyt on sitten omenoita viipaleina pakkasessa, hunajaista omenasosetta kolmen purkin verran sekä edelleen kymmenkunta omenaa sellaisenaan syötäväksi. Pojat ovat innolla omenoita syöneetkin, niin paljon, että ensimmäisenä päivänä jo kerkesin miettiä, että meneeköhän heillä masu kipeäksi. Eelis käy vaan turhan innokkaana aina hakemassa uuden omenan jos aikaisemmin syöty omena on kerennyt tummua, että joutuu vähän vahtimaan ja patistamaan häntä syömään aina aikaisemman omenan loppuun asti.

Ainiin ja ollaanhan me myös jo kaksi kertaa tehty omena-karpalo-kaurapaistosta ja nautittu se kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa yksin tai vieraiden kanssa. Tämä jos mikä tuntuu syksyiseltä. Omenat ja karpalot :) Karpaloita puolestaan sain pakkaseen kun äiti kävi pari viikkoa sitten kylässä ja toi heidän keräämiään marjoja mukanaan..

Ohje omenasoseeseen löytyi ruoka.fi- sivulta. Itse lisäsin tähän reseptiin desin verran vettä, eikä vaikuttanut tulevan liian vetistä.

Hunajainen omenasose

1 kg omenoita
300 g hunajaa

Kuori ja halkaise omenat. Poista kanta sekä siemenkota ja kuutioi tai raasta omenanpuolikkaat. Lisää hunaja ja keitä seosta silloin tällöin sekoittaen n. 10 min tai kunnes omenat ovat soseutuneet. 

Jaa sose pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje tölkit. Säilytä viileässä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti