tiistai 13. syyskuuta 2016

Tollot aamuleipomispuuhat!

Heräsin tänäänkin joskus neljältä, enkä saanut enää unta. Ei tää oo enää yhtään hauskaa! :X Salille en tällä kertaa voinut heti aamutuimaan lähteä, kun en tiennyt kerkeäisinkö ajoissa takaisin kotiin laittamaan Eelistä kerhoon. En kyllä muutenkaan olisi nyt jaksanut lähteä kuntoilemaan jo heti aamukuudeksi. Olin väsynyt, mutta uni ei kuitenkaan tullut.

Päätin sitten alkaa väsäämään sämpylöitä ja suunnittelin kokkaavani oikein kunnollisen aamupalan; tuoreita sämpylöitä, puuroa ja luonnon jogurttia tuoreiden vadelmien ja omenasiivujen kera. No ei mennyt ihan niinkuin suunnittelin ;D

Lopputuloksena oli kuivat ja koppuraiset sämpylät, enkä kerennyt muuta sitten tekemäänkään. Aamupuurot keitin ja se oli siinä. Aamukahvikin jäi keittämättä ja sen sai Jukkis itse itselleen keittää.

Tässä aamupala tarjoilut


Kaurapuuroa voisilmällä
Minun tämä uusi villitys yrittää jättää gluteeniset leivät vähemmälle oli saanut sen aikaan, ettei meidän kaapista oikein tahtonut löytää mitään jauhoja sämpylöiden tekoon. Viimeksi en ostanut tattarijauhoja vaan päätin kokeilla hirssijauhoja ja mitä nyt googlailin niin en meinannut millään löytää sopivaa hirssileipäreseptiä. Varsinkaan kun kaapissa ei ollut tätä psylliumia, joka vaikuttaa olevan oleellinen osa gluteenitonta leivontaa. Lopulta päätin sitten jotain yrittää.

Laitan tähän reseptin, vaikka tätä ei kannata kopioida! Ohjeen pohjana oli ei-gluteeniton resepti, joka löytyy: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/104379/Helppo%20kauraleseleip%C3%A4/

Minun gluteeniton versioni:

3 dl hirssijauhoja
1 dl perunajauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 dl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
3dl vettä
1 kanamuna

Voiteluun lopussa:
1/2 dl kuumaa vettä
1 rkl siirappia

Tarkkasilmäinen hoksaakin, että olen käyttänyt reseptissäni sekä hiivaa, että leivinjauhetta!! Daa! Eikös niitä kuulu käyttää joko tai, eikä näin yhdessä? (Itkee silmät päästä!! ;D ) No syy tähän löytyy siitä kun poimin ideoita perunajauhon ja mantelijauhon käyttöön eräästä gluteenittomasta leipäreseptistä ja huomasin siellä leivinjauheen. Ajattelin fiksuna, että tästä tulisi nyt jonkinlainen gluteeniton jauhoseos ;)
Gluteenittomat sämpylät


Siinä ne nyt ovat muffinsivuoissa

No en tiedä miten tämä tuplakohotuskoostumus vaikutti leivokseeni.. Ainut vaan, ettei ne oikeastaan kohonneet ollenkaan. Liekö syy tähän kohoamattomuuteen kuitenkin ollut joku muu. Taikina kyllä lähti kohoamaan, mutta kun huomasin 5 min kohotuksen jälkeen vihjeen nettiä selaillessani, että gluteenitonta hiivaleipää ei saisi kohottaa kahteen otteeseen (kuten alkuperäisessä hiivaleipävehnäjauho-ohjeessa), niin ajattelin, että jospa vielä kerkeäisin siirtää taikinan kulhosta suoraan pellille muffinsivuokiin kohoamaan. Ja miksi ihmeessä tämä muffinsivuoka?! Olin jostain aikaisemmin lukenut, että joku selaamani gluteeniton leipäresepti tehtiin muffinsivuokiin,että pysyisi paremmin kasassa, niin ajattelinpa sitä sitten kokeilla, kun niitäkin kaapista löytyi. :D

No ei kai tässä yllätys ole, ettei tästä kokeilusta tullut kovin kummoista. Näkönsä ja koostumuksensa puolesta sämpylät eivät houkutelleet ketään. Makukaan ei kovin suussa sulava ollut, mutta ei niitä onneksi roskiinkaan tarvitse heittää!! Oli ne siis ihan syötäviä.

Nyt ostoslistaan jonkun kunnollisen gluteenittoman sämpyläohjeen ainekset, niin ei tarvitse enää alkaa tässä asiassa luovasti säätämään, varsinkaan kun en ole mikään leivontamaisteri!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti