keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Mitä ulkovaatetta lapselle?!

Mä ihmettelen miten voi olla niin vaikeaa tää lapsen sopivan ulkopukeutumisen löytäminen vai teenkö minä tästä vain jotenkin liian monimutkaista!?

Eeliksen eka vuosi meni Kaliforniassa, eikä siellä paljoa tarvinnut tällaisia miettiä. Sit kotihoidossa sitä on mennyt maalaisjärjen ja tilanteen mukaan. Jos on liikaa päällä sitä vähentää vaatetta kesken ulkoilun, jos tulee kylmä niin sitä tullaan sisälle ja laitetaan seuraavalla kerralla enemmän vaatetta niskaan.  Nyt kun Eelis on ollut metsäkerhossa ja ulkona ollaan se pari tuntia säällä kuin säällä niin on tarvinnut alkaa eritavalla miettiä mitä sille on järkevä laittaa päälle! Ettei hikipäässä tarvitse siellä olla, mutta ettei myöskään palele tai ole märissä vaatteissa. Siellä kerhossa työntekijöillä ei ole aikaa tai mahdollisuutta alkaa pukemaan lisää tai riisumaan vaatetta, vaan säänmukainen varustus on oltava valmiina. No ei tämän luulisi olevan kovin vaikeaa mutta jostain syystä tämä on osoittautunut mulle haasteeksi. 😂

Eelis alkusyksyn väreissä ja vaatetuksessa
Siis ei mitään ongelmaa tässä alkusyksystä mutta nyt sitten loskatalven tultua olen alkanut hajoilla asian suhteen. Alkuun ajattelin, että jos hommaa kunnolliset vettä- ja tuultapitävät ulkovaatteet ja goretex-kengät niin se on siinä. No sellaiset olen hommannut, ensin välikausivaatteet ja sitten nyt talvivaatteet. No nyt kun on tällaiset kunnon vesiloskakelit Helsingin marraskuussa ja poika todenteolla metsäretkellä touhuilee ja rymyää maassa, niin olen tullut huomaamaan, että eihän se mitenkään selviä pelkällä goretex-vaatetuksella, vaan todenteolla tarvitsee kurahousut ja kumpparit.

Tuntuu hullulta laittaa vettäpitävien ulkovaatteiden päälle kurahousut! Johan se nyt näyttääkin epämukavalta, luulisi siltä myös tuntuvan. Toisaalta kun näiden taaperoiden menoa seuraa päiväkodin pihalla, niin ei ne kurikset kyllä näytä menoa yhtään hillitsevän, että kai ne sitten ihan mukavat ovat päällä. Vaatteiden pukeminen uloslähtiessä on kyllä vain yhtä tuskaa! Aargh! Hirveä tappelu ja huuto molemmilla pojilla ja kohta kolmas tähän pukuruljanssiin mukaan. 😂 Miten mä selviän ilman hermoomista?! Täytyy opetella hillitsemään hermonsa ja varaamaan riittävästi aikaa.

Mutta vielä siitä vaateuksesta. Eelis kyllä selviäisi noilla kunnollisilla ulkovaatteilla ja gorekengillä siinä mielessä, ettei hänellä kylmä tulisi, vaatteet vain on aivan järkyttävän kuraiset ja mutaiset, eikä ne mitenkään lähde edes semi-puhtaaksi vaikka antaisi hiekan kuivua ja sitten pyyhkisi ja ravistelisi. Ne täytyy siis pestä ja siinähän ei ole mitään järkeä alkaa niitä joka kerhokerran jälkeen alkaa pesemään. Johan siinä vaatteiden ominaisuudetkin kärsivät. Polarn O. Pyretin välikausihaalarista vielä lähti aika hyvin lika ravistelemalla, mutta toi talvipuku; oli sitten Luhdan tai Popin niin kyllä vaatii pesun.

Juhon kanssa salilla

Rahaakin nämä kamppeet vie ihan megana! Nyt on gorekengät just pieneksi jääneiden tilalle hommattuna, mutta nyt pitäisi vielä ostaa sopivan kokoiset kumpparit. Ja eikai se enää tarkene niillä normikumppareilla, vaan tarttee ne lämpökumpparit ja villasukat sinne sitten varmaan on vielä lisäksi tungettava. Ostin naapurista 2 €:lla kumpparit ja olin tyytyväinen kunnes ekana kerhoaamuna Eelis valittaa, että ne puristaa, vaikka pohjamitaltaan olivat oikean kokoiset. Jotenkin se malli on sen verran kapealle jalalle tarkoitettu. No nyt sitten pitää uudet kumpparit hommata.

Viikonloppuna käytiin tekemässä joululahjaostoksia sukulaisille ja siinä samalla hommasin Eelikselle tarvittavia asusteita. Pipoa ja kurahanskaa. Tori.fi:stä sain ostettua 59 €:lla ihan uudenveroisen Polarn O. Pyretin kaksiosaisen meglämpimän ja hyvän toppapuvun. Normihinta tällä olisi yli 150 €! Popin viikonlopun alessakin puvulle jäi silti yli puolet enemmän hintaa, kuin mitä siitä maksoin ja tämä käytettynä ostettu oli kuitenkin ihan uudennäköinen, joten todella hyvä ostos. Vaikka kaipaan kyllä aikaa, että rahaa olisi niin paljon, että vain menisi kauppaan ja ostaisi kaiken ihan uutena, käyttämättä niiden metsästämiseen sen suuremmin aikaa!

Söpö Reiman untuvatakki
No jokatapauksessa, puku on ihanan lämmin, joten sillä tarkenee kun/jos tulee kunnon talvi. Aikaisempi puku nimittäin osoittautui vähän turhan viileäksi jo nyt marraskuun alussa kun oli vähän kovemmat pakkaset. Eeliksellä toki on lämpimämpiäkin haalareita, mutta ne ovat jo liian pieniä. Luhdan 100 koon puku menee just ja just jos sinne alle ei laita paljoa vaatetta, mutta ei myöskään kestä koonsa puolesta koko talvea. Popin 98 koon puku alkoi jo viime keväänä käydä turhan pieneksi ja saa toimia nyt Juhon lämpimänä haalarina tämän talven pakkasilla. Nyt näillä plussakeleillä puolestaan huomasin, että tämä ostamani uusi puku oli puolestaan aivan liian lämmin, vaikka alla oli vain alusasukerrasto. Olen sitten pitänyt vanhaa sopivan kokoista toppa-asua plussakeleillä ja kuriksia siinä housujen päällä, takin alla.

Eli siis näitä toppapukujakin näyttää tarvitsevan kaksi erilaista; toinen kylmille keleille ja toinen lämpimille!! Täähän on ihan hulluutta :D Ja sit kun vielä ajattelee paljon nää asut aina uutena maksaa ja miten nopeasti ne menee pieneksi! En tiedä tarkenisko Eelis sitten kuitenkin pelkästään vaälikausihaalarilla jos sinne alle laittaisi tarpeeksi lämmintä. Tuntuu vain viileältä ajatuskin, koska vaikka on plussa-asteita, niin tuo kosteus ja tuuli kyllä saavat ilman tuntumaan paljon kylmemmältä.

Toinen on aluskerrasto. Jotenkin olen tykästynyt merinovillaan, mutta en ole vain raskinut nyt kaiken tämän vaateostoksen lomassa investoida rahaa uuteen sellaiseen. Edellinen jäi nyt syksyllä auttamattomasti pieneksi ja Juho sai periä sen. Eelikselle olen sitten laittanut ihan vain puuvillaisia alusvaatteita ja päälle villaa tai fleeceä sään sitä vaatiessa. Hankintalistalla kyllä on tällaisen puvun ostaminen, kunhan vain löydän hyvän siedettävällä hinnalla. Toinen mitä vielä pitäisi niiden kumppareiden lisäksi hommata on kunnollinen villapaita ja ne kumpparit sekä isommat kurahousut, koska kohta ne kurikset puristaa, eivätkä nytkään mahdu takin päälle. Kuratakin ostin just tänään Fidan kirpparilta siltä varalta jos tulee todella sateisia kerhopäiviä, ei ole kiva olla litimärässä talvitakissa, vaikka se ei vettä läpi näytä päästävänkään. Ihmettelen kyllä sitäkin, että tunkeeko jengi sen takin vielä siihen talvitakin päälle vai mitä siellä alla on, että lapsi tarkenee?

Ihanat kettukurahanskat Itis-reissulta
Hintaa jäi 4 €
Toinen hankaluutta aiheuttanut juttu tässä syksyn loskakeleissä on se, että kun kerhoon pitää laittaa eväiden syönti hanskat rukkasten alle. Olen pähkäillyt sen kanssa, että kun ostin Eelikselle kunnolliset Didriksonin vettäpitävät talvirukkaset, niin ei niitä kuitenkaan ole suunniteltu siihen, että sinne alle vielä tungettaisiin villahanskoja. Eelis inhoaa kun yritänkin jättää sinne alle vielä hanskat. Ostin kokoa isommat, mutta silti ne tuntuvat napakoilta sivuttaissuunnassa, sormiin kyllä jää pituussuunnassa hyvin tilaa. Ja näillä plussakeleillä kunnolliset talvirukkaset ja villahanskat ovat kyllä aivan liikaa. Toisaalta taas olen epäillyt, että hän tarkenisi pelkästään villalapasilla ja vuorettomilla kurahanskoilla, mutta nyt kun sellaiset ostin, niin päätin uskaltaa kokeilla yhtenä kerhopäivänä ja ihan lämpimät sormet Eeliksellä kerhopäivän päätteeksi olikin.

No tulipa taas vuodatus. Onkohan kukaan toinen saanut harmaita hiuksia lapsen pukeutumisen suhteen ja miten ylipäätään puette lapsen Suomen sääolosuhteet huomioon ottaen?

Kiitos :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti