lauantai 27. kesäkuuta 2015

Atooppinen ihottuma


Juho talvella ennen ihottumaa
Juholle puhkesi huhtikuun puolivälissä paha ihottuma. Alkuun ilmestyi poskille ja kaulalle, levisi parin viikon päästä koko kropalle, erityisesti taipeisiin. Käytin terkkarilääkärillä kun ei alkanut helpottaa ja sain heti lähetteen allergia-ja ihosairaalaan. Kävin siellä sitten kesäkuun alussa Juhon kanssa. Lääkäri epäili atooppista ihottumaa ja määräsi vahvan kortisonikuurin. Viikon verran sitä koko kropalle ja sitten saman verran taukoa ja uusi kuuri. Nyt on menossa tämä toinen kuuri. Ihottuma on onneksi hellittänyt. Toivottavasti pysyykin poissa. Tämän kuurin jälkeen pitää vielä laittaa kortisonia pari kertaa viikossa, ns. ylläpitohoitona ja kontrollikäynti allergiasairaalaan heinäkuun lopussa.

Ystävät ihmettelivät, että olimme saaneet ajan näinkin nopeasti allergiasairaalaan ja hyvä näin. Itse ihmettelin, kun minua ei laitettu minkäänlaiselle ruoka-aine dietille. Neuvolassa sanottiin, että yleisimmät allergiaa aiheuttavat ovat maito ja vehnä. Ennen imettävä äiti joutui kai jättämään ensimmäisenä maidon pois ruokavaliosta, jos epäiltiin ruoka-aineallergiaa, mutta nyt uusi käytäntö on, että äiti ei muuta ruokavaliotaan. On kuulemma niin pieni määrä, mitä ruoka-aineesta välittyy äidinmaitoon.

Itse kun ensiapuna olin jo ennen allergiasairaalaan menoa jättänyt viljan, tai lähinnä gluteenin pois ja vähentänyt tuoreiden maitotuotteiden käyttöä, niin ihmettelin kun minut palautettiin normaali ruokavalioon, vaikka mielestäni iho oli alkanut mennä paremmaksi. Kun aloitin ensimmäisen kortisoni kuurin palautin ruokavalioni ns. normaaliksi. Olin silloin vaeltamassa Lapissa ja oli helpompi syödä leipää ja muita yhteisiä ruokia muun porukan kanssa. Ihottuma lähti kortisonilla paranemaan, mutta tuli parin päivän päästä takaisin. Jätin sitten uudelleen gluteenin ja tuoreen maidon (paitsi en kahvimaitoa) pois. En tiedä onko tällä ruokavaliolla mitään vaikutusta ihottumaan, jos kyseessä on atooppinen ihottuma, mutta kun olen jo pitkään muutenkin miettinyt tällaista vähägluteenista ja vähämaidotonta ruokavaliota, niin ajattelimme, että nyt voisi olla hyvä aika siirtyä tällaiseen. Olen kuullut niin paljon juttua nimenomaan käsitellyn vehnän ja - maidon haitoista.

Juho iloisena ihottumasta huolimatta

Ollaan vuosien saatossa pikkuhiljaa aina muutettu meidän ruokavaliota ja pyritty etsimään terveellistä ruokavaliota. Se on vain vaikeaa, kun tuntuu, että ristiriitaista tietoa tulee kokoajan joka puolelta. Ollaan rukoiltu Jumalalta viisautta tähänkin asiaan. Meille on tuntunut sopivalta tällaiset pikkuhiljaiset muutokset. Näin niistä on tullut osa normaalia ruokavaliota pysyvämmin, eikä ne ole tuntuneet niin isoilta uhrauksilta. Moneen vuoteen emme esimerkiksi ole enää ostaneet sokeroituja jogurtteja tai mehuja. Leivän syöntiä olemme myös jo aikaisemmin runsaasti vähentäneet. Margariini on myös jätetty vuosia sitten kaupan hyllylle, tai no me syödään Oivariinia. Sitten luomumaito on ollut pääasiassa maito mitä ollaan juotu. Raakamaitoakin jossain vaiheessa ostettiin, mutta ei olla jaksettu nähdä sen ostamiseen tarvittavaa vaivaa. Täysjyvätuotteet ovat tulleet niin osaksi normaalia ostoskulttuuriamme, ettei sitä enää edes ajattele. Alkuun täysjyvätuotteet maistuivat minusta pahalle, mutta nyt mielestäni paremmalle kuin vaalea.

Kasviksia
Aamupalalla
Salaatit ja kasvikset ovat pikkuhiljaa vallanneet alaa meidän ruokavaliossa, ja jo parin vuoden ajan olemme huomanneet, että sitä oikein kaipaa näitä jos ei ole syönyt niitä tarpeeksi. Leivän kanssakin on huomannut, että jos sitä onkin tullut syötyä tavallista enemmän, niin olo ei ole enää niin hyvä. Vatsaa turvottaa jne. Karkkia ollaan kyllä aina syöty, vaikkakaan ei varmaan sen useammin kuin kerran kuussa. Jäätelö on meidän perheen heikkous. Sitä saattaa tulla syötyä melkein päivittäin.

Juhlamässyy
Mansikkajogurtti
Me ei olla oltu mitenkään absolutesteja meidän ruokavalion suhteen, vaan sitä on halunnut välttää, että ruoasta tulisi joku pakkomielle ja ns. uskonto, vaan että syömisessä ja elämässä säilyisi ilo ja nautintokin. Sitä taiteileekin sen välillä, että elämästä saa ja tulee nauttia, mutta haluaa pitää tämän nautintokeskeisyyden kuitenkin terveissä rajoissa ja ajatella omaa elämää myös pidemmälle. Haluan olla terve myös vielä vanhanakin. Samaa prosessia on käynyt liikunnankin suhteen. Nämä molemat ovat sellaisia aiheita, mistä voisin kirjoittaa enemmänkin, mutta jääköön tähän nyt tällä kertaa.

Saa nähdä miten tämä meidän tämänhetkinen ruokavaliomme etenee ja palaako maito ja vehnä takaisin ruokavalioomme vai ei. Eilen ainakin jo ratkettiin, kun sisko toi kylätuliaisina viinereitä, karkkia ja leipää :)

Aurajuustoetanat on niin nam!
Sipsejä


Mannapuuroa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti